Nemusíte být zrovna vegetariáni, abyste čas od času oživili svůj jídelníček a zařadili do něj nějaká bezmasá jídla. Jejich velkou výhodou je, že často nevyžadují tolik času na přípravu, a navíc jsou plná živin a mnohem snadněji se tráví. Muži se po takových pokrmech sice většinou moc nevrhají, nicméně pokud doma uvedete do praxe některý z následujících receptů, tak je určitě rychle přetáhnete na svou stranu.
Čočkové karbanátky
Ingredience:
- 1 a ½ hrnku vařené červené čočky – aktuálně koupíte za 19,90 Kč v Penny Marketu
- 2 kousky řapíkatého celeru
- 1 větší stroužek česneku
- 1 střední cibule
- ½ hrnku strouhanky
- 1 větší mrkev
- 1 lžíce koření kari
- hrst nasekané petrželky
- olivový olej
- sůl a pepř
V hrnci nebo na pánvi rozehřejte olej. Na něj nasypejte najemno nakrájenou cibuli a řapíkatý celer, nastrouhanou mrkev a prolisovaný česnek a vše zprudka opečte. Mezitím vezměte polovinu uvařené čočky a pomocí síta či mixéru ji rozmělněte na jemnou “kaši”. Až bude zelenina opečená dozlatova, odstavte ji z plamene a smíchejte s čočkou (rozmělněnou i celou), kari kořením a nasekanou petrželkou a následně dochuťte solí a pepřem. Z hotového těsta tvarujte karbanátky libovolné velikosti a následně je obalte ve strouhance a z obou stran osmažte na oleji. Hotové placky můžete vložit do housky jako hamburger nebo servírovat s vařenými či pečenými bramborami jako klasické karbanátky.
Těstoviny se sušenými rajčaty, česnekem a rukolou
Ingredience:
- 400 g těstovin dle výběru – spousta druhů na vás aktuálně čeká v Lidlu
- 300 g čerstvých rajčat
- 160 g sušených rajčat
- 4 stroužky česneku
- 150 g rukoly
- olivový olej
- sůl a pepř
Na rozehřátém oleji orestujte najemno nakrájený česnek a cherry rajčata, přiklopte poklicí a duste tak dlouho, dokud rajčata nebudou zcela rozvařená. Až se tak stane, odejměte poklici, přisypejte do omáčky nakrájená sušená rajčata a rukolu a celou směs dochuťte černým pepřem a případně i solí (sušená rajčata jsou sama o sobě dost slaná). Těstoviny připravte dle návodu na obalu a poté zalijte hotovou omáčkou a případně ještě ozdobte strouhaným sýrem.
Tofu á la míchaná vajíčka
Ingredience:
- 1 kostku uzeného tofu – výhodné balení po dvou nyní najdete v Kauflandu
- 2 stroužky česneku
- 2 středně velká rajčata
- 2 lžíce lahůdkového droždí
- 1 lžičku citronové šťávy
- 1 lžičku sójové omáčky
- 2 lžíce olivového oleje
- ¼ lžičky kurkumy
- hrst špenátu
- sůl a pepř
Připravte si hlubší pánev, rozehřejte na ní olej a lehce na něm opečte na kostky nakrájená rajčata a jemně pokrájený česnek. Asi po dvou až třech minutách ztlumte plamen a přidejte k rajčatům špenát, rozmačkané tofu, sójovou omáčku, citronovou šťávu, lahůdkové droždí a kurkumu. Celou směs za stálého míchání opékejte zhruba pět minut a na závěr dochuťte solí a pepřem. Pokud chcete docílit autentičtější chuti, použijte černou sůl – v Indii zvanou kala namak nebo sanchal. Obsahuje totiž siřičitany, které jí dodávají výrazné aroma připomínající vejce.
V tradiční české kuchyni si maso nepochybně získalo své stálé místo. Proč by však mělo hrát neustále hlavní roli, když existuje tolik potravin, které jsou mnohdy mnohem levnější, chutnější a výživnější? Až doma vyzkoušíte tato bezmasá jídla, určitě budete sami překvapeni, jak moc si můžete pochutnat i bez živočišných bílkovin. Tak s chutí do toho!